Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українці знову можуть купувати та продавати нерухомість

Реклама

У зв'язку з воєнним станом робота реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, була зупинена задля безпеки та захисту даних.

Згодом доступ до частини реєстрів був відновлений на певній частині території України, а також визначені особливості здійснення нотаріальних дій та функціонування державних реєстрів в умовах воєнного стану.

Постановою Кабінету Міністрів України № 480 від 19.04.2022 року (опубліковано 27.04.2022 року) нотаріусам знову надано   право:

  • посвідчувати низку договорів, у тому числі, договори купівлі-продажу, поділу майна, спадкові договори, договори іпотеки, позички, оренди, відчуження цінних паперів та корпоративних прав, договори про відступлення права вимоги;

  • посвідчувати деякі види довіреностей (на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа);

  • засвідчувати справжність підпису на актах приймання-передачі частки у статутному капіталі юридичної особи;

  • видавати деякі види свідоцтв (про право власності на частку в спільному майні подружжя, про придбання майна з прилюдних торгів).

Право вчиняти вказані вище нотаріальні дії наразі мають не всі нотаріуси, а лише ті, що включені до затвердженого Міністерством юстиції Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

При цьому, окремі нотаріуси, включені до переліку із застереженням про заборону вчинення ними окремих нотаріальних дій, мають право вчиняти виключно нотаріальні дії щодо цінного майна, на які не поширюються такі застереження.

Для включення до переліку нотаріус, який відповідає критеріям, визначеним підпунктом 9 пункту 1 вказаної постанови, подає (надсилає) до відділення Нотаріальної палати України (для приватних нотаріусів) та територіального органу Міністерства юстиції заяву про включення до переліку (далі - заява) у паперовій або електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі, в якій підтверджує таку відповідність.

Консультував, завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Хустського МЦ з надання БВПД Василь Савуляк

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини