Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Закон про лендліз для України підписано: що в тексті документа?

Реклама

9 травня 2022 року відбулася історична подія для України. Президент США Джо Байден підписав Закон про лендліз, який було прийнято Сенатом 6 квітня 2022 року.

"Сьогодні вдень я підписав Закон про лендліз 2022 року про захист демократії в Україні. Цей законопроект є ще одним важливим інструментом наших зусиль щодо підтримки України та її народу в їх боротьбі за захист своєї країни та демократії від жорстокої війни Путіна", - зазначив Президент Байден.

Згідно з текстом Закону на 2022 та 2023 фінансові роки Президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або давати в оренду предмети оборони уряду України або урядам країн Східної Європи, які постраждали від вторгнення Російської Федерації в Україну з метою зміцнення обороноздатності цих країн та захисту їхнього мирного населення від потенційного вторгнення або триваючої агресії з боку збройних сил уряду Російської Федерації.

До будь-якої позики або оренди предметів оборони уряду України застосовуються всі закони щодо повернення, відшкодування та погашення за позику або оренду предметів оборони іноземним урядам.

Щодо процедури доставки. Не пізніше, ніж через 60 днів з дня набрання чинності цього Закону Президент встановлює прискорені процедури для доставки будь-яких предметів оборони, позичених або орендованих уряду України.

Щодо предмету оборони. У цьому Законі термін "предмет оборони" має таке значення, що було описане у розділі 47 Закону про контроль за експортом зброї (22 U.S.C. 2794), тобто будь-яку зброю, систему озброєння, боєприпаси, літаки, судна, катери або інше військове знаряддя та будь-яке обладнання, інструмент чи предмети, необхідні для виготовлення, виробництва, обробки, ремонту, обслуговування, зберігання, будівництва, транспортування, експлуатації такого озброєння.

Зауважимо, що Закон про лендліз не застосовувався з часів Другої світової війни, але зіграв ключову роль у розгромі гітлерівської Німеччини. Закон було прийнято у березні 1941 року з ініціативи президента Франкліна Делано Рузвельта, спочатку для допомоги Великобританії, а з жовтня 1941 року в рамках закону про лендліз почали надавати допомогу Радянському Союзу.

Читайте також: Як Закон про лендліз може вплинути на економіку України

Миттєво аналізуй нововведення законодавства, що впливають на бізнес. LIGA360:Керівник містить важливі законопроєкти й роз'яснення щодо очікуваних змін. Результати пошуку представлені у візуальній формі, щоб швидко отримати найважливіші документи та переглянути їх зв'язки. Замовте рішення LIGA360:Керівник прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини