Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як Закон про ленд-ліз може вплинути на економіку України

Реклама

9 травня 2022 року відбулась історична подія, коли Президент США підписав Закон про ленд-ліз для України. Це означає, що допомога у вигляді озброєння та іншої цивільної допомоги буде надаватися більш швидко та оперативно, без обґрунтувань та довгих пояснень Конгресу щодо необхідності поставки щодо кожної позиції озброєння. Окрім того, важливим фактором є спрощення всіх бюрократичних процедур та довгостроковий термін розрахунку України за отриману допомогу.

Яка саме допомога буде надаватись України в рамках Закону про ленд-ліз?

Закон передбачає передання Україні як оборонної техніки та озброєння, так і засоби захисту цивільного населення від збройної агресії рф та гуманітарну допомогу у великих об'ємах. Це військове обладнання, системи озброєння, боєприпаси, літаки, судна, катери, також це інструменти та матеріали, необхідні для виробництва, ремонту, обслуговування, транспортування, експлуатації або використання будь-якого обладнання. Оскільки цей Закон не передбачає чіткого переліку того, що буде передаватися Україні, всі поставки будуть охоплені рамковими угодами в залежності від потреб на кожному етапі.

Занепокоєння та погрози керівництва країни-агресора свідчать тільки про те, що це дійсно великий крок, який наближає Україну до перемоги.

Які умови постачання та як це вплине на економіку України?

На даному етапі ми звісно не можемо оцінити в повній мірі скільки коштуватиме кожна позиція переданої допомоги та на яких умовах будуть передаватися конкретне озброєння та обладнання. Ленд-ліз передбачає надання в позику або в оренду з умовою повернення.

Таким чином, Україна повинна буде повернути те майно, яке не буде пошкоджене або знищене і підлягатиме поверненню, а за інше - відшкодовувати вартість такого майна. Звісно, по кожній позиції, яка буде надаватися США існуватимуть свої умови та строки повернення або розрахунку за них.

Перевага цього закону полягає в тому, що Україна не оплачуватиме за отриману допомогу на умовах передоплати або одразу після її отримання. Що також пришвидшує і полегшує процедуру отримання необхідного озброєння та оснащення.

Треба розуміти, що Україна не отримує цю допомогу на безоплатній і безповоротній основі, а в майбутньому буде повертати та компенсувати вартість всієї допомоги. В даному випадку важливим є те, щоб запити уряду України на отримання конкретних позицій були своєчасними та виходили з умов необхідності для оборони країни.

Звісно, така допомога в майбутньому відобразиться на економіці України, оскільки великою статтею видатків в бюджеті України на роки, та навіть десятиріччя стане погашення заборгованості та оплата оренди. Але повне відновлення економіки України та економічний зріст можливий лише після повної перемоги та відсутності бойових дій. І саме завдяки допомозі США оперативним постачанням необхідного озброєння можливе пришвидшення перемоги над країною-агресором. При цьому, варто враховувати, що Україна отримує та продовжить отримувати від інших країн світу матеріальну допомогу, яка в майбутньому також може стати джерелом розрахунків за отримання допомоги в рамках ленд-лізу.

Джерело: Юрліга

Найповніша інформаційна база для юристів стає більш вигідною. Оплатіть "ІПС-Юрист" на 12 місяців - отримайте знижку 20%. Усе законодавство й судова практика, моніторинг змін й аналітика від експертів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини