Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подати декларацію на провадження господарської діяльності можна буде через "Дія"

Реклама

Уряд постановою від 3 травня 2022 р. № 535 оновив деякі правила провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану.

Документом удосконалено механізм подання підприємцями декларацій для отримання дозволів та ліцензій. Найближчим часом ця послуга буде доступна через Дія, а поки декларації надсилаються безпосередньо або ж через ЦНАП до Мінекономіки.

Так, у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб'єктами господарювання на підставі безоплатного подання до органів ліцензування, дозвільних органів та суб'єктів надання публічних (електронних публічних) послуг декларації, крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2 постанови.

Органи ліцензування, дозвільні органи та суб'єкти надання публічних (електронних публічних) послуг на своїх офіційних веб-сайтах розміщують переліки поданих декларацій. У переліку поданих декларацій наводиться інформація:

  • про суб'єкта господарювання (для юридичної особи - організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), для фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності);

  • вид господарської діяльності/частина виду господарської діяльності, який провадиться на підставі поданої декларації;

  • місце провадження діяльності (якщо провадження діяльності обмежується територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці);

Декларація може бути подана:

  • в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Порталу Дія (у разі подання декларації фізичною особою - підприємцем);

  • у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею органам ліцензування, дозвільним органам та суб'єктам надання публічних (електронних публічних) послуг засобами Порталу Дія. Після внесення інформації до Порталу Дія декларація повертається заявнику.

У разі коли декларації мають бути подані до органів ліцензування, дозвільних органів та суб'єктів надання публічних (електронних публічних) послуг, якими є місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, військові адміністрації, територіальні органи центральних органів виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, такі декларації спрямовуються зазначеним органам та підприємствам засобами Порталу Дія через:

  • центральні органи виконавчої влади, що забезпечують реалізацію державної політики у відповідній сфері (якщо декларація подається до територіального органу такого центрального органу виконавчої влади або державного підприємства, що належить до сфери його управління);

  • обласні державні адміністрації, Київську міську державну адміністрацію або обласні військові адміністрації (якщо декларація подається до місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, військової адміністрації, комунального підприємства, що знаходяться або діють в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

Суб'єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, у разі відсутності відповідних дозвільних документів, невідкладно, але не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів і отримують відповідні дозвільні документи.

Строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними також відстрочуються на такий самий термін.

До введення в експлуатацію системи подання декларацій через Портал Дія суб'єкти господарювання подають декларації до Міністерства економіки.

Маєш питання щодо умов воєнного стану? Замов LIGA360 зі знижкою 40%. Отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини