Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антирейдерскі новації: ключові зміни законодавства

Реклама

Нагадуємо про новації Закону щодо удосконалення механізму протидії рейдерству (проект № 3774).

1. Розширено підстави для прийняття рішення для залишення скарги без розгляду, серед яких:

- закінчення строку подання скарги;

- наявність рішення з того самого питання про задоволення чи відмову у скарзі;

- відкрите за заявою скаржника судове провадження, предметом якого є оскарження тих самих рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації прав;

- поданння скарги особою, права якої не порушено або яка не має на це повноважень;

- заява самого скаржника про залишення скарги без розгляду.

2. Мін'юст зможе об'єднувати розгляд декількох скарг, що сприятиме своєчасному, всебічному та об'єктивному встановленню відповідних обставин.

У такому випадку строк розгляду обраховуватиметься з дня надходження першої зі скарг.

3. Законом запроваджено проведення окремих реєстраційних дій в ЄДР без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Для прикладу, самостійно можна буде провести державну реєстрацію ФОП чи припинення ФОП (крім випадку припинення такої діяльності у зв'язку зі смертю особи, оголошенням її померлою чи визнанням безвісно відсутньою), або зареєструвати зміни до відомостей про юридичну особу, що потребує рішення учасників юридичної особи (крім рішень щодо розміру статутного (складеного) капіталу, розміру часток у статутному (складеному) капіталі, складу учасників чи керівника юридичної особи), - за умови одностайного прийняття рішення такими учасниками, що підтверджується їхніми кваліфікованими електронними підписами.

При цьому законодавець також подбав і про захист прав суб'єктів такої реєстрації, зауваживши, що реєстраційна дія в ЄДР, проведена в автоматичному режимі, може бути оскаржена до:

- суду;

- Міністерства юстиції України.


З іншими змінами до Закону можна ознайомитися тут.

За матеріалами Міністерства юстиції

Як зупинити рейдерське захоплення? Поставте на контроль свою нерухомість в сервісі SMS-Маяк, щоб миттєво отримувати сигнали про зміни в Реєстрі речових прав. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду, і зупинити незаконні дії. Спробуйте зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини