Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ актуалізував порядок касових операцій та роботи з готівкою банківської системи

Реклама

Національний банк України актуалізував порядок організації готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період.

 Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 23 травня 2022 року № 104 "Про внесення змін до Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період", що набрала чинності з 27 травня 2022 року.

Зокрема, Національний банк:

  • уточнив терміни "уповноважений банк" та "залучений банк";

  • суттєво розширив повноваження керівників підрозділів Національного банку, уповноважених та залучених банків для оперативного прийняття управлінських рішень щодо роботи з готівкою. З урахуванням ситуації, що склалася, вони прийматимуть рішення щодо лімітів запасів готівки, особливостей зберігання, інкасації та вивезення таких запасів, а також дій у разі загрози їх належному зберіганню та неможливості вивезення;

  • унормував порядок роботи підрозділів Національного банку та банків України з готівкою та здійснення касових операцій;

  • передбачив можливість для залучених банків здійснювати оброблення банкнот на обладнанні для автоматизованого оброблення готівки в режимі суцільного перерахування, без сортування на придатні та зношені, із забезпеченням контролю їх справжності;

  • зобов'язав залучені банки приймати банкноти, значно пошкоджені внаслідок дії хімічних речовин, води та вогню, для їх подальшого передавання як сумнівних на дослідження та обмін до підрозділів Національного банку в регіонах.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини