Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ розповіли, що з поточною економічною ситуацією в Україні

Реклама

Нацбанк публікує щомісячий макроекономічний та монетарний огляд. Свіжий випуск про головні тенденції травня вже на сайті НБУ.
Регулятор навів кілька висновків огляду:

  • Економічна активність у травні пожвавлювалася. Це відчувалося як у виробничих секторах, так і в секторах послуг. Проте частково таке пожвавлення можна пояснити сезонністю.

  • Опитування НБУ свідчать, що наприкінці травня не працювали 14% підприємств, тоді як на початку березня їх частка перевищувала 30%. Втім, обсяг завантаженості потужностей залишався на 40% нижчим за довоєнний рівень.

  • Ситуація на ринку праці повільно поліпшується. Якщо в березні середньозважений рівень зайнятості був нижчим за довоєнний рівень на 40%, то у травні ця різниця зменшилася до 25%. Водночас попит на робочу силу відновлюється повільно й пропозиція значно його перевищує. Це призводить до зниження зарплат.

  • Споживча інфляція далі прискорюється - у травні до 17% у річному вимірі. Про це свідчать оцінки НБУ, зроблені на основі вебскрейпингу (аналіз цін у онлайн-супермаркетах). Основними чинниками залишаються порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури, окупація територій.

  • Посилюється й дія чинників, які стримують прискорення інфляції. Надлишок пропозиції аграрної продукції та знижені експортні спроможності обмежують здорожчання продуктів харчування - насамперед борошна, хліба, олії, м'ясних та молочних виробів тощо. А зниження споживчого попиту стримує прискорення цін на послуги та непродовольчі товари.

  • НБУ повернувся до активної процентної політики. Облікову ставку підвищено з 10% до 25%. Це посилить захист гривневих доходів та заощаджень громадян, а також збільшить спроможність НБУ забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни.

Варто також звернути увагу, що інфляція підштовхує центральні банки до пришвидшення нормалізації монетарної політики

Також поліпшується оцінка запасу міцності підприємств. У травні кількість підприємств, які не відчувають проблем із нестачею ресурсів, зросла (до 36%), 40% опитаних вистачить ресурсів більш ніж на місяць.

У травні також пожвавилася діяльність низки металургійних та добувних підприємств, відбудовується енергоінфраструктура. На деокупованих територіях відновлено більшість зруйнованої енергетичної інфраструктури, газо- та електропостачання, зокрема електро- та газопостачання відновили на всій Київщині. Розпочато експорт електроенергії до Молдови на тлі зниження внутрішнього споживання. Укргідроенерго готове розпочати експорт електроенергії до Польщі.

Повернення населення, держзамовлення та релокація підприємств на захід підтримують інші види промисловості:

Харчова промисловість

Виробники харчової продукції відновлюють роботу на деокупованих територіях, вводять нові та розконсервовують старі потужності в західних та центральних регіонах. Галузь стримують експортні обмеження, скорочення купівельної спроможності населення та зростання собівартості виробництва внаслідок логістичних труднощів і подорожчання енергоносіїв. Проте окремі виробники підтримують обсяги виробництва, переорієнтовуючись з українського на європейський ринок.

Машинобудування

Машинобудування підтримується за рахунок потреб енергетичної, транспортної та видобувної галузей і виробництва спецтехніки, зокрема за рахунок іноземних замовлень та держзамовлення. Почали відновлювати виробництво підприємства, орієнтовані на західний автопром.

Легка промисловість, фармацевтика

Окремі великі фармацевтичні компанії вийшли на довоєнний рівень виробництва, зокрема за рахунок випуску препаратів для потреб оборони. Водночас суттєво знизився попит на ветпрепарати на тлі скорочення поголів'я с/г тварин та обмеження доступу до ринку з боку регіонів з активними бойовими діями.

Низка виробників одягу та спорядження перезапустилися на заході країни та наростила виробництво, працюючи на потреби армії.

Триває посівна, розбудовуються нові експортні коридори та пожвавлюється будівництво житла, зокрема, будівництво житла відновилося в усіх регіонах, віддалених від бойових дій. Починають налагоджувати роботу й виробники будівельної продукції на тлі зростання попиту.

Щодо ринку праці, то попри пожвавлення економіки, попит на працівників відновлюється мляво. Пропозиція значно перевищує попит

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини