Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес запропонував свій варіант змін до Податкового кодексу

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація розробила перелік ініціатив, які допоможуть бізнесу працювати та звертається до міністрів економіки, фінансів, а також до Голови податкового Комітету ВРУ із пропозицією їх врахувати.

Серед загальних пропозицій бізнесу:

  • відновлення процедури відшкодування ПДВ грошовими коштами

  • зміна моделі контролю платників податків

  • скасування планових податкових перевірок (нова модель перевірочної роботи має полягати в ризик орієнтованому підході, фокусуватись на перевірках найбільш ризикових платників, на найбільш значущих податкових ризиках, тощо).

  • не нараховувати ПДФО на заробітну плату та матеріальну допомогу особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії

  • надати право бізнесу на загальній системі оподаткування за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ

  • не включати суму недержавного пенсійного забезпечення працівника до бази оподаткування ПДФО заробітної плати

  • надати однакову юридичну силу як електронній формі довідки про резидентство, так і паперовій.

  • спростити регулювання ринку корпоративних платіжних карток в контексті звітності та необхідних паперових оригіналів документів

  • врегулювати питання визначення податкового резиденства фізичної особи. Адже наразі певна частина громадян виїхала з країни після 24 лютого, але вони продовжують працювати в бізнесі, який працює в Україні. Тож важливо сформувати позицію на державному рівні щодо визначення статусу податкового резидента фізичних осіб - громадян України з метою уникнення подвійного оподаткування доходів зазначених осіб або втрат надходжень до бюджету України.

Читайте також: Робота за кордоном: де сплачуються податки та як уникнути подвійного оподаткування

Крім того, бізнес пропонує передбачити можливість адресної фінансової допомоги від неприбуткових організацій не лише на спецрахунки НБУ, а й всім військовим формуванням, установам, організаціям, органам влади - для більш швидкого забезпечення відповідних потреб.

Шукаєте шаблон договору англійською мовою? З цим допоможе Contractum в LIGA360. Забезпечте ефективну роботу бізнесу в умовах воєнного стану та релокації.

Також є ряд індустріальних питань та пропозицій

Через блокування портів та збільшення логістичних витрат підприємства гірничо-металургійного комплексу вимушені скорочувати виробництво до 40% від довоєнного рівня. Крім того, дорожчають сировина та матеріали. Це значно знижує конкурентоздатність української залізорудної сировини. Тож спільнота пропонує на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення зменшити на 90% рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин.

Крім того, врегулювати питання оподаткування надання безкоштовних телекомунікаційних послуг. Адже наразі певні категорії населення, що виїхали закордон отримують наприклад, безкоштовні послуги з роумінгу. Постачальники ж втрачають частину кредиту з ПДВ, а в умовах значного зростання обсягу послуг міжнародного роумінгу це стає більш критичним. Водночас, сплата постачальниками податків за ті послуги, які надавались безоплатно, та за підтримку абонентів у роумінгу, яка не має на меті отримання прибутку обумовлює зниження спроможності такого бізнесу утримувати належний рівень підтримки населення та державних структур. Зокрема в умовах змін у звичайній господарській діяльності бізнесу, переведення його у посилений стан роботи та технічного обслуговування, відновлення телекомунікаційних мереж та засобів, знищених та пошкоджених внаслідок бойових дій.

В контексті ринку тютюнових виробів та тютюнової продукції є також кілька пропозицій. Так, на період до припинення воєнного стану в Україні, можливість імпорту та реалізації на території України сигарет з фільтром та ТВЕНів було дозволено з маркуванням відповідно до вимог держав-членів ЄС. Виробництво імпортної тютюнової продукції для українського ринку в інших країнах та її ввезення в Україну - доволі складний процес, налагодження якого, за даними компаній-членів Асоціації, на практиці вимагає кілька місяців. Тож аби не зупиняти економічні процеси, бізнес пропонує доповнити список такими країнами: Канада, Швейцарська Конфедерація, Турецька Республіка, Мексиканські Сполучені Штати, Республіка Індонезія та Республіка Філіппіни. Крім того, збільшити строк, протягом якого можуть імпортуватись тютюнові вироби в упаковці, маркованій згідно із вимогами країни-виробника 6 місяців після припинення воєнного стану в Україні. Окрім того, встановити базою оподаткування ПДВ для виробників тютюнової продукції - контрактну ціну реалізації такої продукції, а для бізнесів, які пов'язані відносинами контролю з виробниками - мінімальну роздрібну ціну.

Продовжуючи питання підакцизних товарів, скасувати необхідність отримання ліцензії на оптову/роздрібну торгівлю алкогольними напоями в паперовій формі та здійснити переведення реєстру таких ліцензій виключно в електронну форму із відкритим доступом. Водночас, розглянути можливість скасування процедури реєстрації місць зберігання алкогольних напоїв або спрощення цієї процедури шляхом її здійснення на засадах декларування.

Також експерти галузі побутової техніки та електроніки, автомобільної індустрії пропонують дозволити ввезення обладнання без дотримання вимоги щодо створення користувацького інтерфейсу українською мовою.  

Крім того, бізнес пропонує скасувати необхідність отриманням висновків держаної санітарно-епідеміологічної експертизи для продуктів, на які поширюється дія прийнятих в Україні технічних регламентів.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини