Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін підтримав законопроект про легалізацію медичного канабісу

Реклама

Кабмін підтримав законопроєкт «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни». Про це повідомив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Міністр відзначив, що комунікаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях.

"Насправді ж препарати канабісу не є «конкурентами» наркотичним засобам, і заходи регулювання їх обігу зовсім різні. «Медичний» канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання", - підкреслив очільник МОЗ.

Разом з тим, буде встановлено жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів.

Препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м'язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Відповідна діяльність підлягатиме ліцензуванню, також потрібно буде отримати дозвіл на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності від Нацполіції.

Відзначимо, що це лише законопроєкт, який ще має пройти голосування у Верховній Раді. Якщо проект буде прийнято як закон та підписано Президентом, він набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини