Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищення облікової ставки до 25%: коли варто очікувати зростання ставок за депозитами?

Реклама

Минулого тижня Нацбанк повернувся до активної відсоткової політики, ухваливши рішення підняти облікову ставку одразу до 25%.

Чому саме зараз та який вплив таке рішення матиме на економіку України - детально розповів директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський під час круглого столу Фінансового клубу.

Підвищення облікової ставки - це крок, спрямований на захист гривневих доходів та заощаджень громадян від інфляції. З іншого боку, це допоможе зберегти курсову стабільність, яка наразі є якорем для економіки та стримує інфляцію.

Через те, що процентні ставки за гривневими інструментами зберігалися на низькому рівні, громадяни та бізнес не мали можливості захистити свої гривневі доходи від інфляції, а тому перекладали їх у валюту. Це тиснуло на міжнародні резерви України, адже для підтримання стабільності офіційного курсу надлишковий попит на міжбанківському валютному ринку задовольняється за рахунок резервів.

Якщо не було б належної реакції НБУ, резерви й надалі б стрімко вичерпувалися, що могло спровокувати нову валютну кризу.

Щоб цьому запобігти, НБУ суттєво підвищив облікову ставку, тобто вартість гривневих коштів. За цим має відбутися підвищення ставок за облігаціями уряду та банківськими депозитами.

Коли варто очікувати зростання ставок за депозитами?

"Ультракороткі та депозити на один-три місяці відреагують першими. Надалі в конкурентній боротьбі буде видно під який відсоток вкладники готові нести гроші на триваліші терміни. Оскільки в майбутньому очікується зниження облікової ставки, то в будь-якому випадку, що довшим буде термін вкладення, то нижчою буде процентна ставка за депозитом", - розповів Володимир Лепушинський.

Рішення НБУ щодо облікової ставки дасть змогу зберегти гроші в національній валюті. Національний банк менше витрачатиме міжнародних резервів для підтримання курсової стабільності, що відповідно підвищить стійкість і всієї економіки.

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини