Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортний безвіз з ЄС: погоджено текст Угоди про лібералізацію автоперевезень

Реклама

Єврокомісія погодила фінальний текст Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна - ЄС. Про це повідомили в Мінінфраструктури.

Угода дозволить виконувати двосторонні та транзитны перевезення українськими перевізниками без дозволів.

Документ планують підписати вже наприкінці червня.

Останні роки обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників, адже з моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі товарообіг з країнами ЄС зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом - на 42%. У той же час кількість дозволів до окремих країн ЄС не тільки не збільшувалась, а навіть скорочувалась, що призводило до великих втрат як українських перевізників так і економіки країни загалом.

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам зросли у кілька разів.

У перший місяць повномасштабного вторгнення команді Мінінфраструктури вдалось досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

Підписання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна - ЄС скасовує необхідність отримання відповідних дозволів на постійній основі та дозволить уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Читайте також: Скасування імпортних мит для України: що це означає на практиці?

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини