Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IT-спеціалістам можуть дозволити виїжджати за кордон

Реклама

Військовозобов'язаним, що працюють в IT-індустрії, можуть дозволити виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Таке рішення Уряд планує прийняти вже найближчим часом. Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков в інтерв'ю Фактам ICTV.

Він зауважив, що після початку війни, 70% IT-компаній змогли не лише не знизити темпи ведення бізнесу, а й залучити нових клієнтів, до того ж трохи більше половини компаній очікують на зростання свого бізнесу навіть в умовах війни. ІТ є однією з ключових галузей української економіки і частина компаній цієї галузі активно сплачує податки наперед.

«Персональний контакт дуже важливий. Є такі речі, як конференції, бізнес-форуми, на яких потрібно бути присутніми, демонструвати свій бізнес та залучати нових клієнтів. Це можна було відкладати на місяць-другий, але тепер ситуація така, що відкладати вже нема куди», - зазначив заступник міністра.

За інформацією Борнякова, Мінцифри спільно з Міноборони, Генштабом та Мінекономіки створюють механізм, за яким можна буде виїжджати на короткий термін за умови гарантій, що людина повернеться, вирішивши робочі справи.

«За кілька днів має бути вже рішення, яке має бути спільним. Потрібно, щоб усі гілки влади ухвалили це рішення, насамперед Міноборони. Ми бачимо, що розуміння вже є. Йдеться максимум про два-три тижні, але я думаю, що навіть якщо йтиметься про 5-7 робочих днів, цього буде достатньо, щоб вирішити питання і повернутися назад», - відзначив Борняков.

За словами заступника міністра, модель передбачає, що компанія подаватиме обмежений список людей - наприклад, не більше 10%, - і його розглядатимуть у Міноборони та Мінекономіки, які видаватимуть дозвіл. Його отримують прикордонники та людина, якій вона необхідна. Після цього він може виїхати на той термін, який зазначено у дозволі, до тієї країни, яка вказана.

Він також розповів, що Міністерство працює над механізмом бронювання найкритичніших ІТ-спеціалістів.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини