Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у члени ЄС та надала план дій

Реклама

Європейська комісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів на членство в Європейському союзі, заявила у п'ятницю голова комісії Урсула фон дер Ляйєн. Про це повідомляє Bloomberg.

Виконавча влада ЄС схвалила рекомендацію з умовами, які мають бути виконані у майбутньому. Комісія також рекомендувала Грузії набути статусу кандидата, але після виконання певних умов.

«Україна є європейською державою, яка достатньо довела свою прихильність до цінностей, на яких заснований Європейський Союз», - йдеться у рекомендації. Тому комісія рекомендує надати Україні статус кандидата при тому розумінні, що вона робить низку конкретних кроків.

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак оприлюднив основний перелік необхідних кроків, які має пройти Україна:

  • Ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;

  • Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

  • Подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.

  • Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);

  • Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;

  • Має запрацювати «антиолігархічний» закон;

  • Необхідно привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;

  • Необхідно завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії і розробити механізми її впровадження.

Нагадаємо, остаточне рішення про надання статусу мають затвердити всі 27 держав-членів. Рішення лідери Євросоюзу ухвалюватимуть на черговому саміті в Брюсселі, що пройде 23-24 червня.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика й економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини