Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Нові штрафи за перевезення незадекларованої валюти та товарів

Реклама

16 червня набрав чинності Закон № 2058-IX, яким внесено зміни до Митного кодексу щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил. Зокрема, в новій редакції викладено ст. 471, яка передбачає штрафи за недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон:

  • недекларування валюти, сума якої перевищує в еквіваленті 10000 євро, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену;

  • недекларування товарів заборонених або обмежених до ввезення або вивезення (крім валюти) тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких товарів або без такої;

  • недекларування товарів (крім вищезазначених) тягне за собою накладення штрафу в розмірі 30 відсотків вартості цих товарів.

Також встановлюється можливість в разі укладення мирової угоди між особою та митним органом поміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил у митні режими імпорту або експорту з обов'язковим дотриманням заходів тарифного та нетарифного регулювання, в тому числі сплатою належних митних платежів, та за умови внесення до державного бюджету коштів в розмірі, що дорівнює сумі штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті, із застосуванням коефіцієнту 1,3.

Раніше ст. 471 МК «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю» передбачала накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством, - також конфіскацію цих товарів. 21 липня 2021 року Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення статті 471 Митного кодексу України, а саме «а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів».

Новий закон привів положення ст. 471 МК у відповідність до рішення КСУ та врегулював питання притягнення до адміністративної відповідальності за порушення порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини