Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрії просять запровадити мораторій на підвищення тарифів на вантажні перевезення

Реклама

Українська зернова асоціація звернулась до Уряду з проханням скасувати рішення щодо підвищення залізничних тарифів. Асоціація просить запровадити мораторій на підвищення тарифів на вантажні перевезення на час військового стану та 3-6 місяців після його завершення.

Нагадаємо, Укрзалізниця підвищує тарифи на перевезення вантажів на 70%

Зерновики з розумінням відносяться до збитків залізниці, адже теж знаходяться в аналогічній ситуації. Аграрії підкреслюють, що компенсацію втрат завданих АТ «Укрзалізниця» внаслідок бойових дій та витрат на відновлення інфраструктури не може бути покладено лише на бізнес, який також зазнав суттєвих збитків внаслідок військових дій та потребує фінансової підтримки.

Зростання залізничного тарифу для зернових вантажів матиме катастрофічні наслідки для аграрної галузі, що ще більше погіршить і так вкрай невтішну ситуацію. За даними УЗА, таке зростання вартості залізничної логістики для зернових вантажів призведе до додаткових витрат аграріїв, що оцінюються в 120 млн доларів США на рік.

Як бізнесу захистити нерухомість та землю? З сервісом SMS-Маяк. Не пропусти жодної зміни в Реєстрі майнових прав.

Окрім того, з початком блокади портів, вартість логістики в структурі експорту вже значно зросла (в 5-7 разів щонайменше) та досягла показника 180 доларів США на тону зерна. Враховуючи таку вартість логістики, виробники зерна вже вимушені продавати товар нижче собівартості. Згідно середніх розрахунків, вартість тони пшениці в полі вимушено знизилась до 90 доларів США за тону, при собівартості виробництва щонайменше 160 доларів США за тону.

В такому разі, зростання залізничних тарифів може спричинити не лише до зменшення перевезення зерна Укрзалізницею, але й може взагалі призвести до втрати залізницею такого виду вантажу як зерно.

За різними оцінками експертів, до кінця 2022 року слід очікувати банкрутство 50% виробників зерна, а до квітня 2023 року ще 40%. Саме тому УЗА також наголошує на важливості державної підтримки аграріїв та частковій компенсації логістичних витрат.

Аграрний бізнес щодня стикається з ризиками. LIGA360 допоможе захиститися від рейдерських атак, перевірити дані партнерів, слідкувати за змінами законів й перебігом земельної реформи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини