Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військове командування не надавало вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів - Генштаб ЗСУ

Реклама

У Генштабі ЗСУ нагадали, що Закон про військовий обов'язок і військову службу (ч. 4 ст. 37) , який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Зауважимо, що п. 16 ч. 1 ст. 8 Закону про правовий режим воєнного стану та ч. 6 ст. 22 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію також заборонено громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара, зокрема, під час мобілізації.

На виконання цих норм, військове командування вирішило впорядкувати облік переміщених осіб та розробило відповідний Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Такий дозвіл видаватимуть від 30 діб до року, залежно від категорії суб'єкта.

Розглядається також додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у зв'язку зі службовою чи особистою необхідністю.

Місце перебування на військовому обліку визначено у відповідній відмітці у посвідченні про приписку до призовної дільниці або військовому квитку.

Дозвіл не потрібний громадянам, які: 

  • виключені з військового обліку. Підставою для їх виїзду за межі проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час є відповідний запис та відмітка про виключення з військового обліку у військовому квитку; 

  • вибувають у відрядження і є військовозобов'язаними, заброньованими на період мобілізації та на воєнний час, при наявності паспорта громадянина України, військового квитка (тимчасового посвідчення військовозобов'язаного), посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або завіреного керівником ТЦК та СП витягу із наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження; 

  • є призовниками, військовозобов'язаними та резервістами і зняті з військового обліку відповідно до абзаців 2 пунктів 1 та 2 частини 5 статті 37 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання). Підставою для їх виїзду за межі проживання (місця перебування) є відповідна відмітка про зняття з військового обліку у посвідченні про приписку до призовної дільниці, військовому квитку або тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного. Такі громадяни зобов'язані стати на військовий облік протягом семи діб від дати зняття з військового обліку.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини