Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді пропонують запровадити відсоткове відрахування для підтримки неприбуткових організацій

Реклама

Народні депутати пропонують запровадити механізм відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій.

З цією метою, Верховною Радою зареєстровано два законопроекти № 7500 та № 7501 щодо внесення змін відповідно до Податкового та Бюджетного кодексів.

Зміни до Податкового кодексу передбачають можливість для фізичної особи-резидента, який є платником податку на доходи фізичних осіб відповідно до пункту 162.1.1 статті 162 ПК перерахувати до 2% від сплаченого податку за власним вибором на користь однієї або двох неприбуткових організацій, які включені до Реєстру отримувачів відсоткового відрахування.

У разі безпідставного невключення або несвоєчасного включення контролюючим органом даних заяви про здійснення відсоткового відрахування до зведеного розрахунку відсоткових відрахувань, платник податків матиме право заявити вимогу про відшкодування шкоди.

Законопроектом також передбачається перелік вимог, яким має відповідати неприбуткова організація для отримання відсоткового відрахування.

Законопроектом про внесення змін до Бюджетного кодексу пропонується встановити, що до видатків бюджету не належать, зокрема, відсоткове відрахування частини податку з доходів фізичних осіб на користь неприбуткових організацій.

При цьому, передбачається, що Казначейство звітуватиме про суми відсоткового відрахування сум податку з доходів фізичних осіб на користь неприбуткових організацій, а також здійснюватиме, за поданням (висновком) відповідних органів, зокрема, відсоткове відрахування суми податку з доходів фізичних осіб на користь неприбуткових організацій.

Прогнозується, що прийняття цих законопроектів дозволить запровадити механізм відсоткового відрахування як інструмент фінансової підтримки громадянами неприбуткових організацій, позитивно вплине на результативність громадянських ініціатив як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях за рахунок зростання ресурсної бази діяльності неприбуткових організацій та підвищення прозорості механізму їх фінансування.

У разі прийняття, зміни наберуть чинності з 1 січня 2024 року.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини