Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес проти підвищення тарифів на залізничні перевезення - ЄБА

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація від імені бізнесу категорично не підтримує рішення про підвищення тарифів на залізничні перевезення вантажів у межах України та пов'язані з ними послуги на 70%.

Нагадаємо, Мінінфраструктури погодилося із пропозицією "Укрзалізниці" про підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%,відповідний  наказ №441 "Про внесення змін до коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги" зареєстровано у Мін'юсті 24 червня.

У Асоціації погоджуються, що Укрзалізниця, як і решта індустрій та галузей зазнала суттєвих збитків внаслідок військових дій та потребує фінансової підтримки. Проте, компенсацію цих збитків не може бути покладено лише на бізнес - адже зараз складно усім, і втрати є у всіх.

Важливим є пошук додаткових джерел фінансування, у тому числі, для цілей відновлення пошкодженої/зруйнованої інфраструктури, наприклад, міжнародної фінансової та технічної допомоги, кредитів, тощо, аби не покладати все навантаження на бізнес.

Із блокуванням портів, вантажопотік переорієнтувався в напрямку західних прикордонних переходів, у зв'язку з чим вартість логістики значно зросла, адже відстань транспортування до портів ЄС збільшилась у рази. Таким чином, на думку експертів Асоціації, підвищення залізничних тарифів сприятиме зупинці працюючих підприємств в Україні, які зараз сплачують податки, забезпечують робочі місця та надають допомогу сектору оборони.

Більше того, залізничні тарифи для таких чутливих вантажів як вугілля, цемент, руда, добрива з 1 січня 2022 року вже зросли на 42% в порівнянні з початком 2021 року, що призведе до щонайменше 2,9 млрд грн додаткових транспортних витрат до кінця 2022 року. І подальше підвищення тарифів створює ризик зупинки економічної діяльності підприємств, адже перевезення певних вантажів залізницею стане нерентабельним для вантажовласників, що в кінцевому випадку обумовить зменшення вантажної бази. Тобто фактично підвищення тарифів може не вирішити питання дефіциту коштів Укрзалізниці.

Окрім того, слід взяти до уваги існуючі суттєві проблеми із вивезенням продукції. Так, за інформацією представників бізнесу, черга з вагонів на прикордонних переходах складає близько 40 тис. вагонів, а 21% вантажів, які очікують на перетин кордону, було відвантажено більше ніж 30 діб тому і станом на дату формування цієї позиції досі очікують своєї передачі. В результаті збільшується обіг вагону більш ніж удвічі, а по деяким прикордонним переходам - втричі, що призводить до ще більших додаткових витрат вантажовідправників.

Тож ЄБА звертається до Керівника Офісу Президента України Єрмака Андрія, Голови ДРС України Кучера Олексія, Голови Антимонопольного Комітету України Піщанської Ольги, Міністра інфраструктури України Кубракова Олександра та Голови Правління Укрзалізниці Камишіна Олександра із закликом скасувати наказ, яким передбачається підвищення тарифів. Більше того, запровадити мораторій на підвищення тарифів на час дії воєнного стану та на 12 місяців після його завершення.

Водночас, важливо наразі зосередити зусилля Укрзалізниці на розширенні пропускної здатності залізничної інфраструктури, зокрема, в напрямку західних прикордонних переходів, що дозволить наростити обсяги перевезень та доходи Укрзалізниці без необхідності підвищення тарифів. Крім того, бізнес готовий сприяти залученню фінансової підтримки для Укрзалізниці з боку міжнародних партнерів до моменту розблокування портів.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини