Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З серпня аптеки почнуть відпускати антибіотики за електронним рецептом

Реклама

Вже з серпня 2022 року пацієнти почнуть отримувати електронний рецепт для придбання антибіотиків за власні кошти. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

Нововведення почне діяти в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоров'я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар повинен виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Однак обов'зковою умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров'я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря.

За словами заступниці Міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марії Карчевич, на перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред'явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть для підтвердження призначення. Пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет.

Перехідний період буде діяти до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме: обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ. Це важлива частина реформи, оскільки саме з використанням інструментів електронної системи охорони здоров'я можна забезпечити безпечне та якісне надання медичної допомоги та відстежувати дані про призначення та споживання рецептурних препаратів в Україні.

Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, відповідне рішення ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

За матеріалами МОЗ України.

Отримай найважливіші документи для твоєї бізнес-галузі. ІТ-індустрія, АПК, фармацевтична й харчова промисловість - кожна галузь знайдеться в LIGA360. Витрачай час на розвиток бізнесу, а не на пошук інформації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини