Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Польща дозволила не сплачувати податки українцям, які працюють віддалено

Реклама

Військова агресія рф проти України спричинила трудову міграцію, яка може призвести до «вимивання» українських платників податків, які під час війни вимушені були переїхати в інші країни.

У травні BRDO та IT-асоціація України звернулись до Уряду України та Міністерств фінансів ряду країн Євросоюзу, в тому числі, Польщі з проханням не змінювати податкове резидентство підприємців, які опинилися в цих країнах. Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO.

Днями було отримано відповідь від Міністерства Фінансів Республіки Польща. В офіційному листі зазначається, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в країні перебування. Звісно, мова не йде про доходи з джерел у Польщі.

"Як основне правило, ми не виключаємо можливість збереження центру життєвих інтересів українців в України протягом війни", - йдеться у заяві Департаменту подоходного податку Міністерства фінансів.

Таким чином, Польща знов проявляє солідарність з українцями та не намагається тлумачити на свою користь питання визначення “центру життєвих інтересів” українців, навіть якщо вони будуть знаходиться у Польщі більше 183 днів.

«Сьогодні особливо важливо зберегти людський капітал і податки таким чином, щоб українці, які тимчасово виїхали, продовжували підтримувати економіку України. Це стосується всіх галузей, але найбільше - креативної економіки», - зауважив керівник сектору «ІТ і Телеком» Офісу ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський.

Нагадуємо, що саме перебування в Європі строком більше 183 днів може створити юридичну невизначеність в статусі податкової резидентності українців та призвести до необхідності сплати податків в країні тимчасового перебування.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини