Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес підтримує маркування товарів QR-кодом

Реклама

Через активні бойові дії на території України виробники та імпортери зіштовхнулися з неможливістю маркування продукції українською мовою. Щоб не допустити дефіциту товарів, Уряд дозволив реалізацію товарів без такого маркування на час дії воєнного стану. Втім, ситуацію можна врегулювати на постійній основі, запровадивши опцію маркування продукції за допомогою QR-кодів. Про це розповіли у Європейській Бізнес Асоціації.

Бізнес підтримує таку ініціативу, викладену у законопроєкті № 7497, щодо маркування продукції шляхом нанесення QR-коду. QR-код може зберігати великі обсяги інформації, при цьому друкарський розмір даного коду може бути дуже маленький, а зчитуватися може в будь-якому напрямку. Це допомагає спростити доступ споживача до інформації про продукцію та диджиталізувати бізнес-процеси.

ЄБА підтримує таку пропозицію ще й у контексті економії пакування при одночасному збільшенні корисної інформації.

Наразі дія законопроєкту поширюється на маркування нехарчової продукції, однак, на думку експертів Асоціації, її можна було б розширити і на харчову продукцію та алкогольні напої, що може суттєво допомогти бізнесу в умовах надзвичайного чи воєнного стану. До того ж, було б доречно передбачити можливість зазначати QR-коди також на цінниках в магазинах, аби заощадити кошти та місце на пакуванні.

Компанії-члени Асоціації звертають увагу, що з тексту законопроєкту не до кінця зрозуміло, чи QR-код має вести на веб-сайту виробника або імпортера та пропонують надати компаніям право самостійно визначати, на якому саме електронному ресурсі буде зазначена та чи інша інформація, до якої буде вести QR-код.

Також Асоціація пропонує низку технічних правок та пропозицій, аби удосконалити законопроєкт, усунути можливі правові колізії та уніфікувати законодавство з цього питання, щоб уникнути непорозумінь у комунікації з контролюючими органами.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини