Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пояснює, що насправді означає заборона небанківським установам демонструвати курс валют

Реклама

В НБУ надали відповідь на питання, що насправді означає заборона небанківським установам демонструвати курс валют поза приміщенням кас.

НБУ посилив вимоги до небанківських фінустанов, які здійснюють обмін валют. Це і запровадження вимог до охорони приміщень, і до відеоспостереження, і додаткових вимог щодо подання в НБУ інформації з РРО та норма про демонстрацію курсу валют.

Посилення правил пов'язане з тим, що дії небанківських установ свідчили про штучне підвищення курсу в готівковому сегменті валютного ринку.

Як допоможе посилення вимог?

Заборона демонструвати курси валют поза приміщеннями кас є одним із заходів у комплексі дій, що сприятиме зменшенню спекулятивної складової на валютному ринку. Відсутність табло "на кожному кроці" запобігатиме агресивному підштовхуванню населення до користування фінпослугами, яких вони можуть не потребувати. Сам комплекс запроваджених заходів сприятиме відповідальнішій участі небанківських установ на валютному ринку.

Як пов'язане рішення НБУ із захистом прав споживачів фінпослуг?

Нечесна комерційна практика може завдати шкоди економічним інтересам споживача, впливаючи на ухвалення ним рішень. Наприклад, коли споживач бачить, що за день в одному ж і тому пункті продажу вартість валюти зростає по кілька разів, це може бути фактором купівлі, навіть якщо такого наміру у споживача не було. Через необдуману спонтанну купівлю валюти громадяни можуть нести фінансові втрати. Водночас у небанківських установах трапляються випадки, коли курси обміну валют, вивішені біля входу, не співпадають з тими, за якими продавець готовий продавати або купувати.

Основна вимога НБУ полягає в тому, що інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі - копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Тобто відповідне рішення спрямоване, у тому числі, на захист прав споживачів, особливо у період дії воєнного стану.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини