Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес проти впровадження додаткового оподаткування у розмірі 10% для валютних операцій

Реклама

Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) закликає владу відмовитися від впровадження додаткового оподаткування валютних операцій, а саме податку у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій.

Аграрії занепокоєні такою ініціативою, адже значна частка ресурсів, які призначені для виробництва, обробки та збору врожаю є імпортними та не виробляються в Україні або потужності по їх виробництву не покривають потреби українського бізнесу.  

Як йдеться у зверненні, запровадження такої ініціативи суттєво збільшить вартість імпорту зазначених товарів, а для ряду постачальників та замовників це призведе до додаткових і непередбачуваних витрат, що буде закладено в кінцеву ціну продукції. 

Також на думку компаній-учасників УКАБ така ініціатива є додатковим оподаткуванням імпорту товарів та послуг з країн, які вже надали українським товарам режим найбільшого сприяння та скасували мита, що може негативно вплинути на відносини з Європейським Союзом. У разі запровадження податку на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій Європейська Комісія може призупинити раніше надану лібералізацію в частині безмитного постачання на їхні ринки виробленої в Україні продукції. 

Додатковий податок неминуче відобразиться і на цінах для кінцевого споживача, призведе до подорожчання як імпортних, так і вітчизняних продуктів. Це, зокрема, вплине і на цінову ситуацію з паливом.

“Крім того, заходи з впровадження додаткового податку на купівлю валютних коштів призведуть до ситуації, коли економічно невигідно буде повертати валютну виручку в Україну. При цьому велика ймовірність, що при запровадженні додаткового оподаткування імпорту обсяги офіційних імпортних операцій скоротяться, а обсяги товарної контрабанди збільшаться. І в результаті матимемо збільшення тіньового сектору економіки”, - пояснюється у зверненні.

УКАБ закликає урядовців утриматися від ініціювання та розробки пропозицій щодо запровадження додаткових мит чи оподаткування імпорту, а також попередньо обговорювати подібні ініціативи з представниками бізнес-спільноти.

Не тільки агробізнес занепокоєний такою ініціативою Уряду. Зокрема, на думку президента торгово-промислового холдингу UBC Group Ігора Гуменного це просто вб‘є український не сировинний експорт, оскільки всі експортери, які використовують іноземні комплектуючі, будуть платити додаткові 10% з обігу.

"Наше підприємство, UBC Promo, наприклад, виробляє в Україні і експортує парасолі, тенти, шатри, меблі. Тканину, фарбу, хімію, фурнітуру, компоненти ми купуємо за кордоном. В Україні не виробляють ПВХ. Ми в Україні робимо дизайн, друкуємо, самі парасолі виготовляємо. В Європі - від Португалії до Польщі ви можете побачити на літніх майданчиках ресторанів, наші продукти з написом "Зроблено в Україні". З оподаткуванням імпортних комплектуючих в 10% відсотків ми станемо неконкурентоздатними на зовнішніх ринках", - підкреслив Гуменний.

Нагадаємо, в НБУ підтримали ідею запровадження 10% податку на купівлю валюти для імпортних операцій.

Читайте також: Запровадження 10% додаткового збору на імпорт: які переваги та ризики для бізнесу?

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини