Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Уряд пропонує повернути акциз на пальне та встановити єдину ставку: чи подорожчає паливо?

Реклама

У Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №7668, яким пропонується встановити на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан в розмірі 100,00 євро за 1000 літрів.

Наразі ставка акцизного податку встновлена у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів. До запровадження воєнного стану ставка була диференційованою.

Таку ініціативу в Уряді пояснили значним дефіцитом коштів для фінансування дорожнього господарства. Очікується, що це дозволить збільшити надходження до Державного бюджету України акцизного податку щонайменше на 2 млрд гривень щомісячно виходячи з теперішніх темпів імпорту.

Пільгова ставка ПДВ 7% залишиться без змін.

У коментарі РБК-Україна директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн розповів, що ставка акцизу в 100 євро за 1000 літрів незначна, тому після ухвалення закону ціни на АЗС не зміняться.

"Ціни на бензин і дизельне паливо не відреагують - це 100%. Можливо, трохи подорожчає автомобільний газ, але це теж дуже маловірогідно", - відмітив Куюн.

Він також підкреслив, що в липні взагалі було зниження цін на паливо приблизно на 170 євро за 1000 літрів, і українські імпортери продовжують закуповувати відносно дешеві нафтопродукти.

"Більше того, завдяки цьому ціни на АЗС ще мають потенціал для зниження. Просто через акциз цей потенціал буде незначним, тобто скоротиться не на 170 євро, а на 70", - додав експерт.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини