Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Голова НБУ назвав чотири способи покриття дефіциту держбюджету

Реклама

Про обсяги дефіциту бюджету, шляхи його покриття та їх наслідки розповів в інтерв'ю Forbes голова Нацбанку Кирило Шевченко.

«Якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, його дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП», - зазначив очільник НБУ.

Він повідомив, що обсяги міжнародної допомоги наразі досягли $13,8 млрд, й до кінця року Україна розраховує на ще близько $14 млрд. Однак коштів недостатньо. Тому влада має чотири шляхи покриття цього розриву.

Перший шлях передбачає використання раніше накопичених резервів, які є обмеженими.

Другий шлях спрямований на залучення коштів на внутрішньому ринку. Але для цього Мінфіну потрібно підвищувати ставки за ОВДП до ринкового рівня, до чого неодноразово закликав Нацбанк.

Третій шлях - це скорочення дефіциту бюджету шляхом оптимізації видатків та пошуку джерел доходів, зокрема, наповнення бюджету за рахунок податків. «Це найнепопулярніший шлях, але він має значно менш негативні наслідки для економіки порівняно з емісією грошей», - зазначив голова НБУ.

Четвертий - емісійне фінансування. «Якщо ми обмежимося обсягами у 400 млрд грн на 2022 рік, вплив на економіку буде контрольованим. Якщо ж «друкування грошей» для фінансування дефіциту бюджету зростатиме суттєвішими темпами, це посилить ризики. Значна емісія може розігнати інфляційно-девальваційну спіраль, коли виникне необхідність індексувати витрати, «друкуючи» для цього нові й нові гроші», - вважає Кирило Шевченко.

«Звісно, найпростіше покладатися на емісію, але це найзагрозливіше для країни. Зараз дуже важливо, щоб уряд взяв на себе політичну відповідальність і використовував усі інші неемісійні шляхи фінансування дефіциту або звузив його», - резюмував голова НБУ.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини