Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування операцій, пов’язаних з будівництвом нового житла: законопроект

Реклама

У Верховній Раді зареєструвано законопроект № 7683 про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Його метою є забезпечення полегшення доступу населення до нового житла, створення прозорих умов для інвестування, пов'язаного з нерухомістю, і її використання, а також очищення галузі від можливого податкового шахрайства шляхом зміни порядку оподаткування операцій, пов'язаних із створенням і постачанням житлової нерухомості.

Проектом Закону, зокрема, передбачається встановити касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов'язань з податку на додану вартість відносно операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. При цьому не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від'ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку сплачені отримувачем товарів (послуг) у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів (послуг), які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла. Суми такого від'ємного значення будуть зараховуватись до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення податковими зобов'язаннями.

Також уточнюється, що під активами інституту спільного інвестування розуміється лише сформована (оплачена) за рахунок коштів спільного інвестування сукупність активів, передбачених законодавством.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Крім того, пропонується включити до переліку операцій з «першого постачання житла» операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

Законопроектом також встановлюється порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу від операцій з неподільнім об'єктом незавершеного будівництва/майбутнім об'єктом нерухомості, подільним об'єктом незавершеного будівництва та з відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця. Зокрема визначено, що вказаний дохід оподатковується за ставкою 18 % та водночас може бути зменшений на документально підтверджені витрати.

На думку авторів законопроекту, його прийняття сприятиме полегшенню доступу населення до нового житла, збільшенню обсягів будівництва, очищенню галузі від можливого шахрайства з ПДВ, легалізації ринку торгівлі майбутніми об'єктами нерухомості, усуненню неузгодженості в оподаткуванні, пов'язаному з нерухомістю.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини