Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрії закликають Уряд затвердити перелік територій, які постраждали від вторгнення рф

Реклама

Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) звернувся до Уряду з проханням посприяти якнайшвидшому затвердженню переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тих, що є тимчасово окупованими збройними формуваннями російської федерації.

Потреба термінового ухвалення переліку таких територій пов'язана з тим, що з початку 2023 року українські аграрії повинні подавати звіти та розрахунки по сплаті мінімального податкового зобов'язання, яке було запроваджено положеннями Закон № 1914-IX

Однак, у зв'язку з повномасштабним вторгненням російської федерації, підпункт 69.15 Підрозділу 10 «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України передбачає, що за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, МПЗ не нараховується та не сплачується за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. Проте, станом на сьогодні зазначений перелік не затверджено. 

Сільськогосподарські землі, щодо яких планується розраховувати МПЗ, є основним активом аграріїв. Але сільськогосподарські угіддя як на прифронтовій, так і на окупованих або деокупованих територіях, мають високий ризик забруднення мінами, нерозірваними боєприпасами. Чимало земель зазнали фізичного пошкодження родючого шару грунту. 

Як наслідок, сільськогосподарські угіддя, що знаходяться або знаходилися в зоні активних бойових дій чи російській окупації, потребують ретельного огляду, розмінування, проведення відновлення земель.

Окрім того, на окупованих територіях обмежується доступ аграріїв до своїх земель та посівів. Відповідно, чимало аграріїв у східних та південних областях України не мають змоги посіяти/зібрати урожай або хоча б провести огляд поля.

УКАБ звертається до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням посприяти пришвидшенню затвердження Кабінетом Міністрів України переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, для належного оподаткування с/г товаровиробників на цих територіях. 

Читайте також: Як аграріям правильно фіксувати збитки?

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини