Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк визначив пруденційні нормативи для небанківських надавачів платіжних послуг

Реклама

Правління Національного банку постановою від 25 серпня 2022 року № 190 затвердило Положення, що визначає перелік пруденційних нормативів для небанківських надавачів платіжних послуг та методику їх розрахунку.

Зазначені нормативи спрямовані на забезпечення належного рівня безпеки і стабільності надання платіжних послуг користувачам.

Небанківські надавачі платіжних послуг, які отримають ліцензію на надання фінансових платіжних послуг відповідно до Закону “Про платіжні послуги”, будуть зобов'язані дотримуватись у своїй діяльності визначених нормативів.

Так, для них встановлені такі пруденційні нормативи:

1) нормативи капіталу:

  • мінімального розміру власного капіталу (Н1);

  • достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2);

2) нормативи кредитного ризику:

  • максимального розміру кредитного ризику на одну особу (користувача, групу пов'язаних користувачів) (Н3);

  • максимального розміру кредитних ризиків на всіх осіб (користувачів) (Н4);

3) норматив короткострокової ліквідності (Н5).

Небанківські надавачі платіжних послуг (крім малих платіжних установ) зобов'язані дотримуватись у своїй діяльності нормативів капіталу (Н1 та Н2).

Надавачі, які на підставі ліцензії на надання фінансових платіжних послуг надаватимуть користувачам на умовах кредиту кошти для виконання платіжних операцій, додатково до нормативів капіталу (Н1 та Н2) зобов'язані дотримуватись нормативів кредитного ризику (Н3 та Н4) та короткострокової ліквідності (Н5).

Малі платіжні установи зобов'язані дотримуватися у своїй діяльності нормативу мінімального розміру власного капіталу (Н1).

Недотримання небанківським надавачем платіжних послуг установлених пруденційних нормативів є підставою для розгляду Національним банком питання щодо застосування заходів впливу.

Постанова набирає чинності з 27 серпня 2022 року.

За матеріалами НБУ.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини