Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для уникнення подвійного оподаткування запроваджується е-форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України

Реклама

З метою вирішення однієї із ключових проблем ризику подвійного оподаткування підприємців за кордон запроваджується електронна форма довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резиденства. Про це повідомив Голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер в ефірі Національного єдиного марафону.

Так, за його словами, у квітні цього року ДРС отримала звернення представників бізнесу із проханням ініціювати вирішення питання щодо ризику подвійного оподаткування тих підприємців, які провадять діяльність віддалено, оскільки вимушено перемістились за межі території України та звернулись за тимчасовим захистом до інших країн.

Під час перебування за кордоном у таких суб'єктів господарювання з'являється питання необхідності оподаткування в країні перебування доходу, отриманого на банківські рахунки, які відкриті в Україні, тобто з джерелом походження в Україні.

Для підтвердження резидентства України виникає потреба в отриманні довідки-підтвердження статусу податкового резидента України, але така довідка зараз надається в паперовому вигляді, що ускладнює або взагалі унеможливлює її отримання в умовах воєнного стану для осіб, які виїхали за кордон.

Це могло б призвести до того, що громадяни України могли бути визнані резидентами інших країн, і, відповідно, сплачувати податки не в бюджет України. Це стосується всіх суб'єктів господарювання, а насамперед галузі IT, яка за минулий рік галузь принесла понад $6,8 млрд експортних надходжень в економіку України.

За результатами ініціатив ДРС, спільно з Мінфіном, Мінцифри та ДПС, прийнято наказ Міністерства фінансів № 248, яким:

  • затверджено форму довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резиденства згідно міжнародних стандартів;

  • визначено процедуру видачі відповідної довідки, зокрема у електронній формі;

  • передбачено її видачу з транслітерацією англійською мовою.

Завдяки цим нововведенням, бізнес, який вимушено перебуває за кордоном, буде захищеним від подвійного оподаткування.

Наказ набере чинності після реєстрації в Міністерстві юстиції та офіційного опублікування.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини