Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Складання бізнес-плану на отримання мікрогранту: Державна служба зайнятості пояснила, як уникнути помилок

Реклама

Бажаючі стати підприємцями та підприємці з досвідом продовжують подавати заяви та бізнес-плани для отримання грантів за державною програмою єРобота. Серед них є достатньо заяв, що не проходять верифікацію та не отримують позитивного рішення. Державна служба зайнятості проаналізувала причини та надала практичні поради всім, хто планує найближчим часом підготувати свій бізнес-проєкт.

Порада перша

Перший крок - це наявність ідеї та чіткого розуміння її втілення. Але перед тим, як складати бізнес-план, доречно уважно вивчити Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу та зіставити свої бізнес-бажання з можливістю отримання коштів для їх реалізації. Якщо вони співпадають, можна подавати заяву та бізнес-план.

Важливий момент: і заява, і бізнес-проєкт мають бути подані від імені юридичної особи чи ФОПа, або ж фізичної особи. Часто заяву заповнює власник компанії, а бізнес-план подається від імені господарського товариства.

Слід зазначити, що фізичні особи мають право подати заяву на отримання мікрогранту, але впродовж 15 днів з моменту ухвалення позитивного рішення вони мають зареєструватись як підприємці або оформити нову юридичну особу, укласти угоду та відкрити рахунок в уповноваженому банку.

Порада друга

Незважаючи на величезну кількість бізнес-планів, доступних усім користувачам мережі, для отримання гранту необхідно використовувати форму, затверджену Міністерством економіки України.

Порада третя

У бізнес-плані має бути прописана сума гранту, а не сума проєкту. Далі - чітка структура всіх витрат і надходжень на період гранту, а це 12 кварталів, тобто 36 місяців. У разі, коли планується залучати власні надходження, їх потрібно прописати не тільки в заяві, а й в бізнес-плані. Ці суми повинні збігатися.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Порада четверта

Отримувач гранту має витратити кошти упродовж перших шести місяців (двох кварталів) з моменту підписання угоди, інакше вони анулюються. У плані надходжень та витрат мають бути відображені ті статті витрат, на які спрямовуються кошти гранту. Тобто, якщо в заяві на отримання гранту вказується, що кошти будуть спрямовуватись на придбання обладнання, то в бізнес-плані та в плані надходжень та витрат це має бути відображено. За кошти мікрогранту можна закуповувати ліцензоване програмне забезпечення, тварин, сировину, матеріали та послуги, пов'язані з виробництвом продукції, наданням послуг, маркетингу, оренди обладнання. Важливо: статті витрат фінансуються лише ті, що прописані у бізнес-плані.

Усі пункти фінансуються відповідно до відсоткового відношення, прописаного у Порядку. Наприклад, послуги з маркетингу та реклами, обладнання не можуть перевищувати 10% від загальної суми, а оренда нежитлового приміщення - 25%. Якщо ці відсоткові співвідношення не відповідають поданим у бізнес-плані, його буде відхилено або надіслано на доопрацювання. Державний центр зайнятості ухвалює колегіальні рішення, керуючись чинним законодавством.

Порада п'ята

Обов'язковою умовою є створення робочих місць та працевлаштування нових працівників в кількості, що залежить від суми гранту.

Сума податків розраховується з фонду заробітної плати. Оплата праці найманим робітникам не може бути нижчою за мінімальну. Слід враховувати, що впродовж 36 місяців (термін реалізації проекту) розмір мінімальної заробітної плати може бути збільшений відповідним рішенням Уряду.

Читайте також: Українці можуть отримати до 250 тисяч гривень на власний бізнес

Маєш сумніви щодо свого управлінського рішення? Звіряйся з LIGA360:Керівник. Отримай надійне джерело для: перевірки контрагентів, пошуку законодавчих позицій, аналітики та алгоритмів дій для бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини