Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2023 рік

Реклама

Кабінет Міністрів на засіданні 13 вересня затвердив проєкт державного бюджету України на 2023 рік. Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, його головним пріоритетом є оборона та безпека країни. На цей сектор буде спрямовано понад 1,1 трлн грн або майже 50% всіх видатків бюджету.

«Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей. Якщо порівняти з бюджетом, який ми подавали на 2022 рік, то зростання видатків на безпеку й оборону буде більш ніж у 4 рази», - зазначив Денис Шмигаль.

Другим важливим напрямком бюджету буде фінансування соціальних програм. Пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину й освіту складатимуть 35 % видатків.

«Це більше 800 млрд грн. Важливо, що Уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема ми передбачаємо збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень», - повідомив Глава Уряду.

Також Прем'єр-міністр підкреслив, що будуть скорочуватися всі інші видатки, зокрема, на органи державної влади: «Ми зменшуємо кількість чиновників, урізаємо зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади буде скорочено на 11,6 млрд гривень, порівняно з 2022 роком».

Крім того, в рамках кошторису на 2023 рік буде створено бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. В ньому планується акумулювати конфісковані кошти росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також передбачено додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв'язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

В проекті бюджету збережено рівень соціальних стандартів: мінімальна заробітна плата з 1 січня 2023 року становитиме 6700 грн на місяць, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць - 2589 гривень.

Читайте також: Президент назвав пріоритетні напрями державного бюджету на 2023 рік

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини