Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

47% бізнесів очікують зростання у 2023 році - ЄБА

Реклама

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2023 році. Про це свідчать результати опитування «Прогнози бізнесу на 2023 рік», проведеного ЄБА у партнерстві з Райффайзен Банк за аналітичної підтримки Gradus Research.

Однак, цьогорічні результати очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. Для порівняння, минулого року позитивні прогнози робили 83% СЕО.

Переглянути презентацію

28% директорів розраховують у 2023 році втримати бізнес-показники на нинішньому рівні

25% очікують погіршення стану справ у їхнього бізнесу (минулого року таких було тільки 2%).

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат:

  • 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні

  • 43% - у натуральному виразі.

При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до 10%. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному виразі - 36%.

Бюджети

При плануванні бюджетів на 2023 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/$. 

Персонал

Тільки 1 з 5 СЕО планує наймати нових людей у наступному році. Тоді як більшість директорів, а саме 53% стверджують про плани втримати команду без змін, інші 28% будуть вимушені вдаватися до скорочення штату. При цьому минулого року більше половини компаній планували розширення штату.

Заробітна плата

Тільки 1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підвищуватимуть платню на рівні від 10% до 20%.

Нові проєкти

У порівнянні з минулим роком на третину зменшилась кількість підприємців, що планують впровадження нових інвестиційних проєктів, про це повідомили тільки 19% компаній. Середня вартість запланованих проєктів складає близько 3 млн доларів. Натомість кількість компаній, що планують інвестиції в соціальні ініціативи, зросла - таких наразі 60%. В середньому бізнес готовий спрямовувати на соціальні проєкти близько 8% від доходів, що значно перевищує минулий показник до 3% від доходу компанії.

ТОП-3 завдання до Уряду на наступний рік від бізнесу:

1. Необхідність проведення судової реформи та встановлення верховенства права.

2. Боротьба з корупцією.

3. Забезпечення макроекономічної стабільності, адже економічна безпека - основа майбутнього відновлення та відбудови України.

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини