Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент врегулював питання аудиторської діяльності

Реклама

20 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому Закон щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні (законопроєкт № 6245-Д).

Його метою є удосконалення правових засад аудиту фінансової звітності, аудиторської діяльності в Україні та регулювання відносин, що виникають під час її здійснення, а також гармонізація національного законодавства у цій сфері з вимогами європейського законодавства.

Закон передбачає низку нововведень, зокрема:

  • уточнення вимог до аудитора та аудиторської фірми, а також до умов надання аудиторських послуг;

  • імплементація норм європейського законодавства, зокрема щодо забезпечення однозначності змісту аудиторського звіту, недопущення впливу регуляторів на зміст аудиторського звіту в частині аудиту фінансової звітності, удосконалення положень щодо інформації, яка наводиться в аудиторському звіті за результатами обов'язкового аудиту фінансової звітності підприємства;

  • удосконалення положень щодо особливостей проведення обов'язкового аудиту та аудиту підприємств, що становлять суспільний інтерес, відповідно до вимог європейського законодавства, зокрема щодо тривалості завдання з обов'язкового аудиту фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, а також запровадження норм щодо забезпечення прозорості та сприяння ефективності діяльності аудиторських комітетів або органів (підрозділів), на які покладаються відповідні функції;

  • удосконалення норм щодо порядку атестації аудиторів з метою зменшення вартості проведення іспитів і підвищення якості підготовки екзаменаційних завдань;

  • уточнення положень щодо процедури контролю якості аудиторських послуг, професійної відповідальності аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, а також порядку дисциплінарного провадження тощо.

На думку ініціаторів законопроєкту, його прийняття забезпечить удосконалення системи регулювання аудиторської діяльності відповідно до вимог європейського законодавства, міжнародних стандартів та найкращих світових практик, підвищить рівень прозорості та достовірності фінансової звітності емітентів цінних паперів, банків, страхових компаній, інших публічних компаній, у тому числі державних підприємств та сприятиме формуванню позитивного інвестиційного клімату в Україні.

За матеріалами Мінфіну.

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини