Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Думка бізнесу про податкову реформу 10-10-10: опитування ЄБА

Реклама

Офіс президента та Мінекономіки розробляють концепцію податкової реформи, під назвою «10-10-10». Вона передбачає зниження: до 10% податку на додану вартість (зараз він становить 20%), до 10% податку на доходи фізосіб (зараз 18%), до 10% податку на прибуток підприємств (зараз 18%).

Також, на час війни, передбачається підвищити ставку військового збору до 3% та скасувати ЄСВ, крім її сплати ФОП, які перебувають на системі єдиного податку.

При цьому, пропонується посилити відповідальність за порушення податкового законодавств та скасувати податкови пільги, що дозволить додатково залучити до бюджету близько 180 млрд грн.

Європейська Бізнес Асоціація після кількох зустрічей із заступником Голови Офісу Президента України Ростиславом Шурмою провела експрес-опитування з цього питання.

Опитування показало, що концептуально, бізнес підтримує ідею реформи. Спільнота вже тривалий час говорить про необхідність детінізації економіки, про важливість зниження навантаження на фонд оплати праці, адже з таким податковим навантаженням прозорий бізнес стає абсолютно неконкурентним порівняно з тіньовим.

Крім того, бізнес підтримує ідею зробити країну інвестиційно привабливою, зокрема з погляду податків, зробити все прозорим, прибрати тіньові потоки.

«Очевидно, що важливим є вивчити всі деталі, які, власне, мають бути представлені у законопроєкті. Безумовно, ідея виглядає цікавою. Тим не менше, фінальну позицію спільнота зможе представити, ознайомившись із прописаною концепцією у вигляді законопроєкту - аби кожна індустрія змогла математично прорахувати ефекти. Адже, як відомо, саме у деталях і може критись «троянський кінь», - розповіла виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

Водночас, зазначається, що не лише велике податкове навантаження є проблемою для роботи та розвитку бізнесу в Україні. Питання верховенства права та корупції є навіть більш актуальними. Тож і вони потребують належної уваги, паралельно з податковою реформою, аби змінивши розподіл податків вся система почала працювати по-іншому - чесно, прозоро та чітко.

За матеріалами ЄБА.

Читайте також: В Україні можуть запровадити нову податкову модель;

Експерт пояснив особливості податкової реформи "10-10-10".

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини