Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерт пояснив особливості податкової реформи "10-10-10"

Реклама

В Офісі Президента вже обговорюється нова податкова модель, яку називають "10-10-10":

10% - податок на прибуток

10% - ПДФО

10% - ПДВ

Також реформа передбачає часткове скасування ЄСВ, підняття воєнного збору до 3% та майже повне скасування всіх пільг і посилення відповідальності за порушення податкового законодавства.

Співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач, який є одним із співавторів цієї податкової моделі, в етері 24 каналу розповів, що зниження податків вирішить всі необхідні для країни завдання. Зокрема, зниження ПДВ вбиває "скрутки" - основне джерело корупції в податковій, а зниження податку на працю зацікавить і працівників, і роботодавців мати "білу" зарплату. У податковій реформі "10-10-10" ЄСВ повністю не скасовується. Він залишається для ФОПів, які мають єдиний податок.

Також Длігач на своїй сторінці у Фейсбук відповідає на питання та тези, які наразі викликали найбільш бурхливі обговорення.

Так, він підкреслив, що реформа добре прорахована. Моделі розроблені для 2021, 2022, 2023 року як для «плану» так і для «факту» військового часу.

Рефома не суперечить глобальному руху боротьби з офшорами. Навіть при такій реформі ми будемо далеко не офшором і податкове наванатеження залишатиметься середнім. Більше того, запропонована система є перехідною - для запуску економічного відновлення і зростання. Можливо одразу декларувати перехід до 15-15-15 у горизонті 3-5 років, що може бути одразу закріплено законодавчо і дозволить бізнесу проводити відповідне планування.

Щодо ПДВ Длігач вважає, що сумарний ефект від зниження податкового навантаження перекриває негатив від відміни відшкодування. Саме явище «уникнути сплати ПДВ» втрачає сенс. «Чорна» готівка можливо ще рік залишатиметься, доки не випрацюється нова звичка економічного ефекту «в білу».

Також постановкою задачі було збереження ФОП 1-3 груп в незмінному форматі.

Чи суперечить реформа зобов'язанням щодо гармонізації із законодавством ЄС? Україна має виконувати взяті на себе зобов‘язання, а 112 Євродиректива вказує, що протягом перехідного періоду можуть бути відступи щодо кількості та рівня ставок.

Основне - можливість для України використати ставку в 10% під час перехідного періоду.

Читайте також: Запровадження 10% додаткового збору на імпорт: які переваги та ризики для бізнесу?

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини