Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес продовжує адаптацію до воєнних умов та прогнозує здорожчання продукції та послуг

Реклама

Бізнес продовжує послаблювати негативні очікування щодо ділової активності. Про це свідчать дані НБУ щодо опитування підприємств у вересні.

Ідекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця, у вересні 2022 року зріс до 46.1 із 44.1 у серпні.

Підприємства промисловості очікують збільшення обсягів виготовленої продукції, зумовлене насамперед зростанням оцінок щодо обсягу нових замовлень. Водночас очікування стосовно обсягів нових експортних замовлень залишалися песимістичними.

Підприємства сектору будівництва мали найстриманіші серед всіх секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності, проте дещо знизився песимізм в очікуваннях щодо обсягів будівництва та обсягів нових замовлень, водночас респонденти не очікують збільшення обсягів закупівлі сировини та матеріалів.

Підприємства торгівлі у вересні більш оптимістично оцінюють обсяги товарообороту та обсяги закупівлі товарів для продажу, водночас вказують на зменшення залишків товарів для продажу. Підприємства торгівлі й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг пом'якшили негативні оцінки щодо обсягів наданих послуг, обсягів нових замовлень та послуг у процесі виконання, водночас зберегли високі очікування щодо підвищення тарифів на власні послуги.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі посилення очікувань зростання цін на сировину та товари постачальників.

Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів і надалі не очікують зростання загальної чисельності працівників на своїх підприємствах. Найменш песимістичні оцінки надали підприємства торгівлі.

Бізнес потерпає від застарілих методів управління? Спробуйте рішення LIGA360. Працюйте в єдиному інформаційному середовищі для вирішення ключових завдань - legal research, контроль ризиків в умовах війни, аудит та комплаєнс, онбординг та перевірка контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини