Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рахунків-фактур буде достатньо для підтвердження виконання робіт та обліку: проєкт

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проєкт № 8125, яким запропоновано врегулювати відносини, пов'язані з обігом рахунків-фактур (інвойсів) у сфері виконання робіт (надання послуг).

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що рахунок-фактура (інвойс) є більш сучасним, зручним та зрозумілим (особливо для іноземних контрагентів) інструментом, ніж акти виконаних робіт. Жодна розвинута економіка світу (США, країни ЄС, Велика Британія) на сьогоднішній день не використовує акти виконаних робіт. Після імплементації Директиви 2014/55/ЄC Європейського Парламенту та Ради від 16 квітня 2014 р. «Щодо електронного виставлення рахунків за державні закупівлі» до національного законодавства країн - членів ЄС електронні рахунки змогли безперешкодно рухатися в межах ЄС.

З урахуванням тих можливостей, які надані Законом України «Про електронні довірчі послуги», а також іншими законами України, вбачається можливим розповсюдження електронного інвойсу не лише в межах України, а й в транскордонних операціях.

Отже законопроектом пропонується:

- сформувати новий понятійний апарат, затвердивши поняття рахунку-фактури, принципу мовчазної згоди, конклюдентних дій тощо;

- закріпити принцип диспозитивності під час обігу рахунків-фактур;

- визнати, що за певних умов рахунок-фактура може виступати договором;

- затвердити обов'язкові реквізити рахунку-фактури;

- передбачити способи прийняття (акцепту) рахунку-фактури та визнання його первинним документом.

LIGA360 - твій професійний апгрейд до Дня керівника. Спробуй інноваційну систему для контролю ризиків та моніторингу ділової репутації. Дізнавайся про переваги LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини