Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як бізнесу відновити платоспроможність або ефективно збанкрутувати

Реклама

Щоб ефективно продовжувати працювати в надскладних умовах війни, підприємці мають бути обізнаними в наявних правових інструментах для вирішення кризових ситуацій - і процедури відновлення платоспроможності та банкрутства є одними із них.

Як процедура банкрутства може cтати дієвим механізмом для оздоровлення фінансово-господарської діяльності та відновлення платоспроможності, розповіла заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

На сьогоднішній день при виникненні заборгованості контрагента, кредитор має такі варіанти повернення боргу: звернення до суду з позовом до боржника; ініціювання перед судом питання про відкриття справи про банкрутство боржника.

Валерія Коломієць пояснила, що у першому варіанті суд має вирішити, чи дійсно існує спір, чи не було підставою невиконання такого зобов'язання наявність «форс-мажорних» обставин. У результаті судового розгляду позивач може отримати рішення суду за яким існуючий борг можна буде стягнути у примусовому порядку. Варто зауважити, що повномасштабна війна не є «форс-мажором» автоматично. Він беззастережно не поширюється на усю територію держави починаючи з 24.02.2022 року, а діє лише на тих територіях та щодо тих осіб, які дійсно не могли виконати того чи іншого зобов'язання через активні бойові дії.

Другий варіант - звернення до суду з ініціативою банкрутства чи відновлення платоспроможності надає різноманітні механізми як боржнику, так і позивачу.

«Незважаючи на таку «страшну» назву, процедури банкрутства є не лише інструментом для ліквідації і виходу бізнесу з ринку, але й дієвим механізмом для оздоровлення фінансово-господарської діяльності та відновлення платоспроможності. Так, на сьогодні Кодексом України з процедур банкрутства передбачено такі механізми як розпорядження майном боржника, санація боржника, ліквідація банкрута, реструктуризація боргів боржника та погашення боргів боржника», - зазначила заступниця Міністра.

Зокрема у процесі санації боржника існує значний перелік заходів, які можуть бути спрямовані на покращення та відновлення діяльності підприємства, а також для виходу з боргової ями. Мова йде про відстрочення, розстрочення або прощення боргу, реструктуризація підприємства, перепрофілювання виробництва та/або зміни виробничої структури боржника тощо. Саме для того аби забезпечити можливість використання зазначених заходів та поновити роботу бізнесу, для деяких підприємств відкриття справи про банкрутство має відбуватися якомога раніше, після виявлення ознак неплатоспроможності чи її настання.

Для того, щоб процедура відновлення платоспроможності та банкрутства відповідала вимогам воєнного часу і полегшувала доступ учасників до відповідних процедур очікується прийняття законопроєкту № 7442 щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану.

Серед головних нововведень є те, що боржник може ініціювати справу про власну неплатоспроможність за наявності укладеної угоди з арбітражним керуючим про виконання останнім повноважень у справі про банкрутство, в якій сторони визначають розмір та порядок оплати таких послуг відповідно до ринкових умов, спроможностей боржника та внутрішніх мотивів і домовленостей. А також, вводиться інституту «запит арбітражного керуючого», що фактично є аналогом адвокатського запиту.

За матеріалами Міністерства юстиції.

Читайте також: Рада попередньо схвалила зміни застосування процедур банкрутства у період воєнного стану;

Банкрутство в умовах воєнного стану.

Як топменеджерам ефективніше управляти компанією? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Отримайте повноту інформації для захисту від правових ризиків, ненадійних партнерів та клієнтів, помилок у договірній роботі та репутаційних збитків. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини