Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кошти від продажу земель, які належать громадянам країни-агресора, пропонують спрямовувати до бюджету: проєкт

Реклама

Раді пропонують врегулювати питання використання грошових коштів, отриманих від продажу земельної ділянки, власником якої є громадянин країни-агресора. Відповідний проєкт № 8167 зареєстровано у Парламенті.

Зокрема, пропонується встановити, що у випадку, якщо колишній власник є громадянином Російської Федерації чи Республіки Білорусь, грошові кошти, отримані за результатом продажу такої земельної ділянки на земельних торгах, за вирахуванням витрат, пов'язаних з її продажем, зараховуються до державного бюджету.

У пояснювальній записці нагадали, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. Якщо земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду.

Частиною 4 статті 145 Земельного кодексу України передбачено, що позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов'язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

На даний час наявна значна кількість земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності громадян РФ та РБ (як правило прийняті у спадщину) та у порушення статті 81 Земельного кодексу України ними їх не відчужено протягом року на користь інших осіб.

Окрім цього, подальше перебування цих земель у власності громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь, що у більшості випадків перебувають в оренді для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на оплатній основі, призводить до фактичного фінансування держав-агресорів.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини