Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на прибуток для обмінників становитиме від однієї до трьох мінзарплат щомісячно: Закон прийнято

Реклама

Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 7655, який запроваджує авансовий внесок з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Закон буде введено в дію з 1 січня 2023 року.

Раніше проєктом пропонували встановити щомісічний авансовий внесок для обмінних пунктів у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року (19 500 грн у 2022), проте до другого читання документ зазнав змін.

Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств сплачуватиметься щомісячно у розмірі:

  • трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч;

  • однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших населених пунктах або за межами населених пунктів.

При цьому сплачена протягом звітного (податкового) року сума авансових внесків зменшуватиме податок на прибуток підприємств, розрахований за результатами такого звітного (податкового) року.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток фінустанови притягуватимуть до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПКУ. Тобто при затримці до 30 календарних днів включно - у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу. За умисну несплату - 25 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання.

Також для обмінників передбачили певні особливості сплати авансових внесків на наступний рік. Протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть такі авансові внески:

  • з 1 січня 2023 року по 30 червня 2023 року - із застосуванням коефіцієнта 0,33;

  • з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року - із застосуванням коефіцієнта 0,66.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини