Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пом'якшив валютні обмеження та змінив умови рефінансування банків

Реклама

Нацбанк з 5 листопада 2022 року впроваджує зміни стосовно таких питань:

1. Придбання товарів за кордоном для підтримання обороноздатності України

Розширився перелік товарів, які можуть купувати волонтери за кордоном. Перелік доповнено тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення.

До відповідного переліку раніше також були включені: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Волонтери мають змогу без обмежень розраховуватися гривневими платіжними картками за товари з визначеного НБУ переліку, придбані за кордоном, а фізичні особи, які фактично займаються волонтерською діяльністю, - ще з 4 квітня можуть купувати валюту та переказувати її за кордон для придбання відповідних товарів з метою сприяння підвищенню обороноздатності України (у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті).

2. Діяльності українських експортерів

Створено умови, щоб українські експортери мали змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. З 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції. 

Відповідні зміни поліпшать умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей.

3. Використання іноземної валюти благодійними фондами 

Банки не враховуватимуть наявні залишки коштів у іноземній валюті на рахунках благодійних фондів та не вимагатимуть продажу та/або використання наявної валюти під час задоволення заявок на купівлю іноземної валюти для оплати імпортних контрактів. Це рішення ухвалювалося з огляду на те, що іноземна валюта може надходити на рахунки благодійних фондів як допомога з цільовим призначенням. 

Відповідні зміни не матимуть значного впливу на міжнародні резерви та ухвалювалися, зважаючи на вагоме значення благодійних фондів, зокрема в умовах воєнного стану. 

Нагадаємо, що з 6 вересня 2022 року для здійснення розрахунків у іноземній валюті юридичні особи мають спочатку використовувати наявну в них іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України.

4. Відкриття банками рахунків військовослужбовцям 

Розширено перелік документів, на підставі яких банки можуть відкривати рахунки військовослужбовцям та здійснювати їхню ідентифікацію та верифікацію, посвідченнями офіцера, генерала та адмірала.

5. Рефінансування банків 

НБУ припиняє проведення операцій із бланкового рефінансування банків. Водночас банкам і надалі доступні класичні кредити рефінансування під забезпечення. 

Наведені зміни та інші уточнення внесені постановою НБУ від 4 листопада 2022 року № 227 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" та постановою НБУ від 4 листопада 2022 року № 228 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 22 та окремі питання щодо форми укладання договорів".

Докумени набрали чинності з 5 листопада 2022 року.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг загдок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини