Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що зараз відбувається на українському ринку переробки соняшника

Реклама

Останнім часом соняшник в епіцентрі уваги. Через запізнення збиральної кампанії та погіршення якості соняшника, особливо у північних та західних регіонах, представники олійножирової галузі звернулися до Мінекономіки із пропозицією збільшити мито на вивіз соняшника в ЄС з 3,5% до 10%. Мотивують це тим, що врожай соняшника очікується на 30% менший, ніж минулого року, тож українські ОЕЗи можуть залишитися без сировини. Трейдери ж говорять, що на ринку достатньо сировини для закриття попиту зі сторони переробників, та й аграрії масово не повезуть зерно на заводи.

Latifundist.com дізнався у генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, що зараз відбувається на українському ринку переробки соняшника, як внутрішні ціни на зерно відрізняються від цін на експорт та як віялові відключення позначаються на роботі ОЕЗів.

Так, Степан Капшук розповів, що за прогнозами Мінагрополітики, цьогорічний врожай буде на рівні 9,4 млн т (на 7,0 млн т менше урожаю 2021 р.), плюс перехідні залишки - приблизно 2,6 млн т. Але наші переробні потужності, навіть в умовах війни, оцінюються (з урахуванням олійниць) у 15-16 млн т на рік. Тож, соняшнику не вистачить, щоб завантажити вітчизняні ОЕЗи.

Тим часом ми активно експортуємо соняшник. За 10 місяців цього року відправили 2,07 млн т соняшнику, причому 77% з цього об'єму - до країн ЄС. Найбільшими імпортерами за цей період стали Болгарія, яка закупила понад 800 тис. т соняшника, та Румунія - близько 400,0 тис. т. У жовтні почали купувати нашу олійну навіть Франція і Іспанія.

За різними оцінками, експорт насіння соняшнику до кінця 2022 року перевищить 2,6 -2,7 млн т.

Таке нарощування експорту насіння соняшнику до країн ЄС стимулюється невикористанням наданих Україні можливостей запровадження додаткового збору при експорті даної сировини в обсягах понад 100 тис. т.

Що з цього приводу думають аграрії - читайте у повній версії інтервью.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Плати менше - отримуй більше рішень LIGA360! Тільки до 23 листопада придбай 3 рішення за 3000 грн/міс, або 5 - за 5000 грн міс. Більше про умови акції за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини