Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ДПС розповіли про нові правила оподаткування пунктів обміну валют

Реклама

У Державній податковій службі розповіли про правила сплати авансового внеску з податку на прибуток для пунктів обміну іноземних валют.

Так, 3 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон № 2720-ІХ, яким запроваджується обов'язок щодо сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток для фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют) за кожний структурний підрозділ.

Авансовий внесок з податку на прибуток потрібно буде сплачувати щомісяця (не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця) у розмірах:

  • трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч мешканців;

  • однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожен пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність якого менша за 50 тисяч мешканців або за межами населених пунктів.

При цьому протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть зазначені авансові внески з урахуванням таких особливостей:

  • з 1 січня 2023 року по 30 червня 2023 року - із застосуванням коефіцієнта 0,33;

  • з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року - із застосуванням коефіцієнта 0,66.

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків зменшуватиме податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. п. 136.1 ст. 136 ПК, у сумі, яка не перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звітний) період.

У випадках, коли сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного (податкового) року, перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звітний) рік, сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступних податкових (звітних) періодів.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток не підлягатиме поверненню платнику податку як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов'язання, не зараховуватиметься в рахунок інших податків та зборів та на неї не поширюватиметься положення статті 43 ПК.

Інформацію про пункти обміну іноземної валюти, внесені до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на перше число поточного місяця, із зазначенням їх місцезнаходження та суб'єкта господарювання, від імені якого відповіднии? пункт обміну іноземної валюти має право здіи?снювати торгівлю іноземною валютою у готівковіи? формі, подається Національним банком до ДПС до 10 числа (включно) поточного місяця.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПК.

Ефективно керуйте компанією з єдиною ІТ-платформою LIGA360. Отримайте максимум інформації, щоб ухвалювати smart-рішення для бізнесу й управляти ризиками. Алгоритми дій, законодавство й аналітика, контроль інфопростору й ключових змін. Подробиці за посиланням.

Чекали на вигідні ціни на рішення LIGA360? Тільки зараз ви можете замовити максимальний тариф знижкою 50%. Для вибору доступні рішення для керівника, HR, бухгалтера та юриста. Встигніть до 23 листопада.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини