Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уникнення подвійного оподаткування: довідку-підтвердження статусу податкового резидента України можна отримати в е-формі

Реклама

Наказом Міністерства фінансів від 19.08.2022 року № 248 затверджено нову форму довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування, а також Порядок підтвердження цього статусу.

Порядок визначає процедуру видачі довідки-підтвердження платнику податків (юридичній або фізичній особі), який є резидентом України у розумінні ПК та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, з метою застосування цих договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі.

Надання довідки або підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, здійснюється безоплатно на підставі заяви платника податків за формою, наведеною у додатку до цього Порядку.

Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання - до будь-якого контролюючого органу. Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Контролюючий орган перевіряє дані, зазначені у заяві, зокрема на відповідність ПК та відповідному міжнародному договору України. Платник податку може надати документи і відомості, що підтверджують зазначені у заяві підстави для визначення його статусу резидента України для уникнення подвійного оподаткування.

Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом десяти календарних днів з дати отримання заяви.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини