Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес погіршив оцінки ділової активності та підвищуватиме ціни на свою продукцію й послуги

Реклама

У листопаді бізнес послабив оцінки щодо своєї економічної діяльності, повідомляє НБУ.

Продовження бойових дій, подальше руйнування критичної інфраструктури, логістики, зростання виробничих витрат, а також зниження доходів населення вплинули на погіршення оцінок щодо економічних результатів у найближчій перспективі підприємств усіх секторів, що беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця, за винятком вимушеної перерви в березні -травні цього року. У листопаді 2022 року ІОДА знизився до 42.7 із 44.9 у жовтні.

Підприємства промисловості посилили негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив через руйнування виробничих потужностей та інфраструктури. Респонденти погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних. Водночас оцінки щодо обсягів незавершеного виробництва були менш песимістичні.

Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки. Респонденти пом'якшили очікування щодо обсягів виконаних будівельних робіт та обсягів нових замовлень та налаштовані на збільшення обсягів закупівлі їхніх послуг на тлі поліпшення доступності підрядників. Суттєво підвищилися, хоча й залишаються нижче нейтрального рівня, оцінки щодо обсягів закупівлі сировини та матеріалів.

Підприємства торгівлі погіршили оцінки під впливом посилення інтенсивності бойових дій та зниження доходів населення. Респонденти погіршили оцінки щодо обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Водночас на відміну від попереднього місяця вони очіують збільшення обсягів запасів/залишків товарів для продажу. Підприємства торгівлі прогнозують нижчі темпи зростання вартості товарів, закуплених для продажу, водночас зберігають очікування щодо зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг також послабили власні очікування. Респонденти  посилили негативні очікування щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, посилили очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі високих очікувань щодо цін на сировину та товари постачальників.

Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше - сектору будівництва.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини