Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес надав свої пропозиції з відновлення економіки України

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація підготувала Білу книгу з пропозиціями бізнес-спільноти щодо відновлення економіки України та покращення бізнес-клімату в державі.

Біла книга складається з окремих розділів по різних індустріях та сферах та містить пропозиції для розвитку держави та покращення умов ведення бізнесу, зокрема, охоплює пропозиції в:

  • будівельній галузі,

  • логістиці та інфраструктурі,

  • енергетиці,

  • сільському господарстві,

  • видобувній галузі,

  • інтелектуальній власності,

  • дозвільній системі, тощо.

Бізнес-спільнота не оминула увагою і такі соціально важливі сфери як охорона здоров'я, трудові ресурси, пенсійна реформа, політика рівних можливостей, енергоефективність, екологія, захист прав споживачів. Також суттєва увага приділена таким важливим для бізнесу питанням, як митні, податкові, фінансові, і т.д.

Так, на думку експертів ЄБА, існуюча система оподаткування доходів працівників (фізичних осіб) є дещо надмірною та викликає запитання щодо її ефективності. З одного боку є високе податкове навантаження (ПДФО - 18%, ЄСВ - 22%, військовий збір - 1,5%), а з іншого - непропорційно низьке соціальне забезпечення з боку держави широких верств населення України. Крім того, існуюча система оподаткування дозволяє застосовувати схеми ухилення від оподаткування недоброчесними платниками податків, що значно погіршує конкурентне середовище для прозорого бізнесу.

Для вирішення цього питання бізнес пропонує розробити та внести зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування доходів фізичних осіб, який запровадить прозору систему податкових стимулів для сумлінних платників податків, а також податкових знижок для соціально незахищених категорій. Одним із таких стимулів може стати запровадження системи оподаткування домогосподарств.

При цьому, зміни до ПКУ мають як стимулювати платників сумлінно сплачувати ПДФО, так і перешкоджати існуючим схемам ухилення від сплати цього податку.

Також є доцільним запровадження ризик-орієнтованої системи, яка б враховувала загальновідомі схеми мінімізації податкового навантаження на фонд оплати праці. Це, насамперед, вплине на тих суб'єктів господарювання, які вдаються до мінімізації сплати ПДФО.

Документ було надіслано до уваги очільникам Уряду, Парламенту та Офісу Президента України, а також Представництву Європейського Союзу в Україні, оскільки реалізація значної частини запропонованих пропозицій необхідна в тому числі для виконання євроінтеграційних зобов'язань задля набуття повноправного членства в Європейському Союзі. 

LIGA360 - аналітичний помічник для ухвалення відповідальних рішень. Ситуації для керівника, пошук законодавчих позицій та інструменти ризик-контролю. Дізнайтеся про переваги за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини