Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Рада ЄС ухвалила рішення про надання допомоги Україні у розмірі 18 млрд євро

Реклама

Рада Європейського Союзу досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить ЄС фінансово допомагати Україні протягом 2023 року на 18 мільярдів євро. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Пропозицію було ухвалено 10 грудня і буде представлено в Європарламенті для можливого прийняття наступного тижня.

Пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України у 2023 році. Сума позики Україні у 2023 році становитиме 18 мільярдів євро з 10-річним пільговим періодом. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени.

Фінансову допомогу буде надано для фінансування невідкладних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції.

Спочатку для ухвалення пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак Будапешт заблокував пакет через суперечку про можливе заморожування мільярдів євро для Угорщини. Головування Чехії в Раді ЄС шукало у зв'язку з цим спосіб ухвалити рішення про допомогу без Угорщини. Пише liga.net з посилання на Welt.

Тепер рішення полягає в тому, що гарантії по кредитах - якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето - не покриваються бюджетом ЄС, як планувалося спочатку, а беруть на себе держави ЄС. Таким чином, одностайне рішення не знадобилося.

Нагадаємо, в Україні працює понад 400 компаній з угорським слідом - 5 компаній має зв'язки з рф

Як керівнику оцінити надійність нового контрагента чи потенційної угоди? Спробуйте перевірку компаній в LIGA360. Досьє на основі 400 публічних реєстрів, що ключає інсторію перевірок, судові справи, наявність у санкційних списках, борги, тощо. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненими у своїх бізнес-зв'язках. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини