Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які пільги передбачено для бізнесу на територіях, де ведуться (велися) бойові дії

Реклама

У Європейській Бізнес Асоціації пояснили, які пільги передбачено для бізнесу, що знаходиться на територіях, де ведуться (велися) бойові дії та закликали владу якнайшвидше надати роз'яснення щодо їх застосування.

Так, 6 грудня Уряд ухвалив постанову № 1364 щодо переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Передбачається, що бізнес, який працює на таких територіях, може не сплачувати екоподаток на час війни. Аналогічні пільги запроваджено по платі за землю, податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки, за об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, а також загальне мінімальне податкове зобов'язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

У ЄБА також зазначають, що в рамках дерегуляції та підтримки бізнесу, ще у березні 2022 року Законом № 2142-ІХ було внесено зміни до ПК, якими тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок компаніями на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії. При цьому, перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів. У зв'язку з цим компанії понад півроку не мали можливості скористатись цим інструментом державної підтримки.

Відповідно до постанови КМ № 1364, перелік затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Це - аналогічний механізм, який лежить в основі постанови Кабміну № 457 і служить підставою для нарахування допомоги окремим постраждалим від війни категоріям населення.

Оновлювати перелік повинні не рідше ніж двічі на місяць.

Враховуючи, що карта ведення активних бойових дій постійно змінюється і деякі території вже звільненні від російської окупаці, розуміння механізму отримання цієї податкової пільги є вкрай важливим для подальшого планування діяльності бізнесу та розрахунку його фінансового забезпечення. Тому Європейська Бізнес Асоціація неодноразово зверталась до Уряду із відповідним проханням і вітає ухвалення цього рішення.

Водночас в Асоціації зазначають, що бізнес з нетерпінням очікує на опублікування офіційних роз'яснень Державної податкової служби щодо застосування даних пільг та складання звітності.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини