Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнесу можуть дозволити купувати дорогу електроенергію по імпорту, але з гарантією постачання

Реклама

Уряд обговорює ідею надання бізнесу гарантій невідключення від електроенергії. Про це повідомив голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус, пише Інтерфакс.

"Ідея - дозволити бізнесу, споживачам купувати дорогу електроенергію по імпорту, але якщо хтось купив ці 50 або 100 МВт, то його вже не можна відключати на цю потужність", - сказав Герус.

За його словами зараз технічні можливості для імпорту вимірюються 800 МВт, але проблема в тому, що ціна європейської електроенергії в 2-2,5 раза вища за ціну української, тому жодному трейдеру не цікаво зараз займатися імпортом.

Загальний дефіцит електроенергії в Україні становить 3-4 тис. МВт, і імпорт ресурсу міг би допомогти у цій ситуації.

Імпортовану таким чином електроенергію можна доставляти практично у всі регіони країни, особливо в західні та центральні, проте в Києві та області обмеження енергопостачання більше спричинене мережевим дефіцитом.

Герус також висловив думку, що у разі реалізації такої опції та затвердження відповідного адміністрування (щоб імпортера не продовжували відключати) споживачам варто кооперуватися з енерготрейдерами, оскільки ті мають відповідний досвід і напрацювання, і технічно необхідно буде імпортувати лоти більші, ніж потреби одного підприємства.

 

-30% на корпоративне рішення LIGA360 - тільки до 31 грудня. Надайте повноту інформації та інструментів для керівників, юристів, бухгалтерів, HR, PR фахівців. А ще отримуйте бонус для всієї компанії: сервіси медіамоніторингу та автоматизації договірної роботи. Замовляйте LIGA360 за новорічними цінами за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини