Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У 2023 році деякі форми податкових декларацій мають подаватись в оновленому вигляді

Реклама

В 2023 році низка податкових декларацій почне діяти в оновленій формі. Це, зокрема:

1. Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (зміни внесені наказом Мінфіну від 13.09.2022 року № 274, що набрав чинності з 18.11.2022).

Мета цих змін - приведення форми декларації у відповідність до положень Податкового кодексу щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.Сіті за особливими умовами.

Першим звітним періодом є 2022 календарний рік.

2. Податкова декларація про майновий стан і доходи (зміни внесені наказом Мінфіну від 17.05.2022 року №143, що набрав чинності з 01.01.2023 року.)

Форма декларації про майновий стан і доходи отримала нові додатки:

Додаток Ф4 - розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ - розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

3. Податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (зміни внесені наказом Мінфіну від 10.11.2022 року № 371, що набрав чинності з 20.12.2022 року).

Наказом затверджується нова форма Податкової декларації, в якій передбачені місця для зазначення коду КАТОТТГ, інформації щодо адреси місць розташування об'єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов'язання.

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників змінами запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточняється».

4. Податкова декларація з плати на землю (зміни внесені наказом Мінфіну від 18.02.2022 року № 83, який набрав чинності з 22.03.2022).

Вказаним наказом викладено в новій редакції Податкову декларацію з плати на землю, яка повинна подаватись з 2023 року.

Основні зміни:

  • за наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу різних територіальних громад, а отже, відповідають різним кодам за КАТОТТГ, якщо такі адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним податковим органом, то кількість податкових Декларацій має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць;

  • у колонці «Категорія земельних ділянок» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» Декларації зазначається інформація щодо категорії/цільового призначення земельних ділянок, яка має відповідати інформації, що зазначена у документах, які засвідчують право власності/користування земельними ділянками;

  • у колонці «Нормативна грошова оцінка» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» Декларації вказується нормативна грошова оцінка з урахуванням кумулятивної величини коефіцієнта індексації, який застосовується з дати останньої затвердженої нормативної грошової оцінки: в разі проведення оцінки земельної ділянки - зазначається оцінка одиниці площі земельної ділянки, якщо оцінку не проведено - зазначається оцінка одиниці площі ріллі по АР Крим або по області.

За матеріалами ДПС.

Усі ситуації й алгоритми дій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові описи дій, думки експертів, галузева аналітика. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини